Τρίτη, Οκτωβρίου 02, 2007

Μια(;) απάντηση

Αφορμή γι αυτό το ποστ, ήταν ένα σχόλιο του Νοέμβριου, στο προηγούμενο. Για να μη σας βάζω σε κόπο να διαβάζετε τα σχόλια, να τι είπε ο Νοέμβριος:

Ρε Διαστηματάκι... δεν καταλαβαίνεις ότι ποτέ δεν θα είναι η κατάλληλη περίοδος? Ότι ποτέ δεν θα είναι προτεραιότητα να φύγεις;

Και τώρα η απάντηση του Διαστήματα:

Δεν έχεις δίκιο. Γιατί άλλο "κατάλληλη περίοδος" κι άλλο "προτεραιότητα".
Φυσικά και δεν είναι στις προτεραιότητές μου να φύγω. Προτεραιότητα είναι να γλιτώσει η Κατερίνα από το πρόβλημα και να ζήσουμε μαζί. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, θα αναγκαστώ να φύγω, για να μην πεθάνω κι εγώ (εγωιστικό; Δε νομίζω, αφού έχω ανθρώπους πίσω μου).
Εδώ μπαίνει η "κατάλληλη περίοδος". Δεν είναι τόσο εύκολο το "παίρνω τα μπογαλάκια μου και φεύγω". Γιατί, δεν είναι μπογαλάκια. Μπογαλάκια μπορεί να είναι τα συναισθήματα, τα παίρνεις και φεύγεις. Από μία συμβίωση, όμως, ή έναν γάμο, δε φεύγεις έτσι απλά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να διευθετηθούν.
Το ξέρεις ότι, έως σήμερα, πέντε χρόνια μετά τον προηγούμενο χωρισμό μου, πληρώνω χρεωστικά υπόλοιπα σε κάρτες της πρώην μου; Να ένα απλό, οικονομικό, πρόβλημα, που δε λύνεται έτσι απλά. Οι κάρτες της ακυρώθηκαν, αλλά ήταν οικογενειακές. Δέκα χρόνια γάμου ήταν αυτά, ήταν απόλυτα φυσιολογικό να έχει οικογενειακές κάρτες.
Κι αυτό είναι μόνον ΕΝΑ από τα προβλήματα της συμβίωσης. Από τη ρουτίνα που, όταν είσαι με έναν άνθρωπο δε σου φαίνεται, αλλά όταν χωρίσεις από αυτόν, τα βρίσκεις μπροστά σου, το ένα μετά το άλλο!
Θες άλλο ένα, απρόβλεπτο, πρόβλημα; Η διαδικασία της μετακόμισης. Έχεις ζήσει μια τέτοια μετακόμιση; Να παίρνεις πράγματα από το ένα σπίτι, για να τα πας στο άλλο; Κάτω από τα βλέμματα ανθρώπων που, ως χθες, ήταν οι άνθρωποί σου; Κι αν το έζησες, σκέψου το: Είναι άλλο να είσαι θεατής σε κάτι τέτοιο (ακόμη και άμεσα εμπλεκόμενος θεατής) κι είναι άλλο να είσαι αυτός που παίρνει τα μπογαλάκια του και φεύγει. Πονάει κι ο δεύτερος. Πονάει διπλά: Και για την πράξη του και για τον άνθρωπο (ή και τους ανθρώπους) που αφήνει. Ενώ ο θεατής, πονάει για την κατάσταση που χάνει. Τον άνθρωπο, δεν τον χάνει ποτέ.
Κι αν το έζησες ως ένας (ή μία, αφού μάλλον γυναίκα είσαι) από τους χωρισμένους, είναι άλλο να αφήνεις έναν γάμο κι άλλο να αφήνεις μια σχέση –ειδικά σε νεαρή ηλικία και μετά από τρία, τέσσερα χρόνια. Οι δεσμοί της καθημερινότητας, η «ρουτίνα» γίνονται όλο και πιο ισχυροί, όσο τα χρόνια περνούν. Φεύγεις δυσκολότερα. Δεν είναι μόνον ο έρωτας που σε ενώνει με κάποιον. Δεν είναι μόνον ένα καλό γαμήσι. Είναι και τα βερεσέδια του μπακάλη. Κι από το γαμήσι φεύγεις, αν βρεις καλύτερο πέος ή αιδοίο. Από τον έρωτα φεύγεις, αν βρεις καλύτερη καρδιά. Από τον μπακάλη πώς θα γλιτώσεις; Θα κυνηγάει όσους έμειναν, ή εσένα που έφυγες, για 50 ευρώ.
Θέλω να σου πω ότι η καθημερινότητα είναι αυτή από την οποία πρέπει να ξεφύγεις. Για σκέψου: Εσύ πόσες φορές ξέφυγες από την καθημερινότητά σου; Πότε ήταν η τελευταία φορά; Πόσων χρόνων ήσουν τότε; Γιατί πατάς το γκάζι σου και, στο τέλος, επιστρέφεις στο σπίτι σου (όπως μας το περιέγραψες σε ένα παλιό ποστ); Γιατί κι εσύ, δεν αντέχεις να χάσεις την καθημερινότητά σου.
Οι εραστές, είναι οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι. Αγαπιούνται τρελά, αλλά δεν μπορούν να ζήσουν την αγάπη τους. Τι πιο φυσικό από το να δώσουν μια, να τα τινάξουν όλα και να χαθούν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. Πόσοι το κάνουν; Λίγοι. Γιατί; Επειδή δεν είναι ισχυρά τα συναισθήματά τους; Όχι. Γιατί είναι δεμένοι στην καθημερινότητά τους.
Γι αυτό λοιπόν, για να φύγεις από μία σχέση –ακόμη και από μία σχέση που σε καταστρέφει- εκτός από το να το πάρεις απόφαση, πρέπει να έχει έρθει ο κατάλληλος χρόνος. Μπορεί μέσα σου να είσαι εντάξει, να έχεις αποστασιοποιηθεί. Πλέον, όμως, περιμένεις την κατάλληλη στιγμή.
Μπορεί να τη χάσεις αυτήν τη στιγμή. Να γίνει ένα κάτι, ένα ελάχιστο, που να σε φέρει –πάλι- πίσω. Έτσι έγινε στην περίπτωσή μου με την Κατερίνα. Πάνω στην αλλαγή, πάνω στην απόφαση να φύγω, ένα κλειστό κινητό τηλέφωνο ήταν η αιτία να μάθει η Κατερίνα τι σχεδίαζα. Ήταν η αιτία να με κοιτάξει με μάτια υγρά από το κλάμα και να αποφασίσει να πράξει την ύστατη προσπάθεια.
Αυτήν τη στιγμή αισθάνομαι ότι δεν έχω το δικαίωμα να τη διαλύσω. Γιατί μια αποχώρησή μου, από τη σχέση, θα είναι η διάλυσή της. Προτιμώ να γίνει καλά και να αποχωρήσει, επειδή θα βρει κάτι καλύτερο.
Φυσικά, η υπομονή έχει και τα όριά της. Ακόμη κι οι καμήλες φτύνουν. Ακόμη και τα γαϊδούρια κλωτσούν. Αλλά γι αυτό υπάρχουν οι φίλοι. Για να τους τα λέμε, να μας χτυπούν στην πλάτη, να παίρνουμε λίγο κουράγιο ακόμη και να μην κλωτσάμε. Κατάλαβες ΦΙΛΕ Νοέμβριε; Κι αυτό το ΦΙΛΕ, το ενοώ.

5 σχόλια:

november είπε...

Ξέρεις πόσο σας αγαπώ. Κι εσένα κι εκείνη. Κι επειδή είσαι φίλος μου, και επειδή σε νοιάζομαι - και μόνο γι' αυτό - , κι επειδή βλέπω ότι η Κατερίνα ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να σταματήσει και εκτιμώ ότι δε θα το κάνει, κι επειδή αν συνέβαινε σ' εμένα κάτι αντίστοιχο θα θύμωνα με την "Κατερίνα", γι' αυτό και μόνο σου θυμίζω αυτό που έχει πει πολλές φορές: Ότι θα φύγεις. Διότι υποφέρεις. Διότι έχεις πολλά δικά σου προβλήματα να λύσεις (που έχουν να κάνουν με την πρώην σου και την κόρη σου, που έχουν να κάνουν με τη δουλειά σου, με την υγεία σου, με το μπακάλη και το μανάβη και το χασάπη) και αυτό το κερασάκι η δική σου η τούρτα δεν το αντέχει. Κινδυνεύει να καταρρέυσει και, αν αυτό γίνει, εγώ θα θεωρήσω υπεύθυνη την Κατερίνα. Γιατί εκείνη δεν είναι εκεί για εσένα όταν τις νύχτες μένεις μόνος με τα προβλήματά σου, παρά κοιμάται σε κωματώδη κατάσταση και -δεν- λύνει τα δικά της προβλήματα, για να σε στηρίξει και στα δικά σου.

Καταλαβαίνεις;

diastimata είπε...

@ november

Καταλαβαίνω... Ώσπου να σβήσει η ελπίδα, όμως...

AVRA είπε...

μονο μια καλημερα!

Ανώνυμος είπε...

ena apta kalitera posts sou tha elega!kai i apodeiksi giati xairomai na se diavazo...exeis filosofisei kapoia pragmata.kai oxi aerologies i theories.alla me mia logiki kai enan realismo!:)
eilikrina xairomai tetoious anthropous..

Ανώνυμος είπε...

Για ό,τι γράψω, θέλω απ΄την αρχή να σου ζητήσω συγγνώμη. Νιώθω σαν κλέφτης που κοιτά μέσα από την κλειδαρότρυπα την ψυχή σου. Δεν βλέπω όλο το πλάνο, κι έχω και άποψη από πάνω. Όμως νιώθω έναν πόνο απ' όσα διάβασα και θα ήθελα να τον μοιραστώ.

Καλέ μου, μερικές φορές η αγάπη δεν είναι αρκετή. Σέβομαι τον αγώνα σου, αλλά η ζωή δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και ευχάριστες και ξένοιαστες στιγμές. Πόσο πραγματικά σέβεσαι τον εαυτό σου και τα όριά του; Γιατί εσύ, νομίζω, αυτομαστιγώνεσαι. Η καθημερινότητα είναι το πιο ύπουλο απ' όλα τα δεσμά. Αλλά μόλις πάψεις να θεωρείς οτιδήποτε δεδομένο, δεν είναι παρά μόνο μια απόφαση της στιγμής να την αλλάξεις και να ταξιδέψεις για άλλους μαγικούς προορισμούς.

Κοίτα μέσα σου, δες τι παίρνεις εσύ από την "Κατερίνα" σου. Γιατί ίσως εκτός από θύμα μιας κατάστασης είσαι και ο θύτης. Μην θεωρείς δεδομένο πως αν την αφήσεις θα βουλιάξει. Είσαι το δεκανίκι της, μα ίσως αν την αφήσεις, βρει όλα τα κίνητρα, μαζέψει όλες τις δυνάμεις της και ψάξει η ίδια για το δρόμο της. Γιατί μέχρι τώρα μόνο εσύ ονειρεύεσαι για εκείνη. Εκείνη πότε ονειρεύτηκε τελευταία φορά;

Μήπως φοβάσαι κι εσύ να την αποδεσμεύσεις από την παρουσία σου; Μήπως η αδυναμία της σε κάνει και νιώθεις ασφαλής; Γύρνα μέσα σου και δες γιατί πραγματικά είσαι ακόμη εκεί. Όλοι έχουμε κίνητρα που δεν τα εξομολογούμαστε ούτε στις πιο κρυφές μας σκέψεις.

Και τέλος, δεν μπορείς να οδηγήσεις στη σωτηρία κάποιον που δεν θέλει να σωθεί. Το μόνο που μπορείς είναι να του δείξεις τον λόγο, και τον τρόπο θα τον βρει και μόνος του.

Με συγχωρείς και πάλι, αλλά έχω βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις και αυτά είναι τα μηνύματα που έχω πάρει. Αν και ο καθένας μας είναι τόσο διαφορετικός.

Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο στο δρόμο σου, όπως κι αν τον επιλέξεις.

Ταπεινά συγγνώμη για τις διαφωνίες μου.